Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Klímaváltozás: Mao. sérülékeny
  2007-03-05 11:30:34, hétfő
 
   
  Magyarország sérülékeny
2007-03-05 00:10:53, Hétfő

Klímaváltozás: Magyarország redkívül sérülékeny

A klímaváltozás természeti sokszínűségre gyakorolt hatása szempontjából Magyarország a világ egyik legsérülékenyebb országa az ENSZ nemzetközi tudóscsoportjának nyilvánosságra hozott jelentése szerint.
Míg más országokban csak egyes területek esnek az ökológiailag legmagasabb sérülékenységi besorolás alá, addig Magyarországon szinte alig van ettől eltérő térség - mondta Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-Európai Egyetem (CEU) docense, a tanulmány megjelenése kapcsán kedden, Budapesten rendezett konferencián.
A jelentésben a tudósok a természeti sokszínűség, azaz a biodiverzitás sérülékenységének meghatározásakor a fajgazdagságot fenyegető veszélyek kockázatait vették figyelembe, nem számolva a mezőgazdasági területeken előforduló élőlényekkel.
Hazánkhoz hasonlóan szintén a legveszélyeztetettebb térségek közé tartozik Délkelet-Európa, Belgium és Dél-Afrika is - tette hozzá a szakértő, aki maga is részt vett a jelentés kidolgozásában.
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter hangoztatta, hogy Magyarország a klímaváltozás hatásai szempontjából az átlagosnál fokozottabban kitett államok közé tartozik. Utalt azokra a meteorológiai számításokra, amelyek szerint a globális felmelegedés üteménél a magyarországi átlaghőmérséklet emelkedése majdnem másfélszer gyorsabb.





A jelentésben az éghajlatváltozás egész Európára előrevetített hatásai fokozottabban jelentkezhetnek: intenzívebb téli csapadék, ennek nyomán hevesebb folyóáradások, gyakori hőhullám. Habár Magyarországot nem érinti, Európa egyes részein annál nagyobb gondot jelent a gleccserek olvadása.
Ürge-Vorsatz Diána hangsúlyozta, hogy akármilyen radikális beavatkozások mellett döntenek is a világ országai, több száz évre már biztosan alkalmazkodni kell a változó klíma következményeihez. Az alkalmazkodás mellett nem szabad tovább halogatni a túlságosan nagyarányú felmelegedés megelőzését, hiszen az idő múlásával egyre kritikusabb helyzettel lesz kénytelen szembesülni a világ.
A 2,5 éve alatt elkészült, 120 oldalas jelentés nagyságrendekkel kisebb terjedelmű, mint az ENSZ kormányközi testületének, az IPCC-nek három héttel ezelőtt Párizsban részben nyilvánosságra hozott klímajelentése. Ugyanakkor ez a jelentés a korábbinál sokkal gyakorlatiasabb, hiszen a tudományos megállapításokon kívül javaslatokat fogalmaz meg a döntéshozók számára.
A jelentés hansúlyozza, hogy a válaszlépések terén kétágú stratégiára van szükség: a kezelhetetlen elkerülésére (megelőzés), és az elkerülhetetlen kezelésére (alkalmazkodás).
Magyarországon várhatóan májusban kerül a parlament elé a Klímaváltozási Stratégia, amely többek között a két ENSZ jelentés és a VAHAVA eredményeire épül.




Az ENSZ jelentés legfőbb megállapításai és javaslatai: :


Az 1750-es, ipari forradalom előtti szinthez képesti 2-2,5 Celsius fokos határ túllépésének megakadályozása megköveteli a légköri széndioxid koncentráció 450 és 550 ppm közötti szinten tartását (a mai a légköri széndioxid-koncentráció 380 ppm). Ennek megfelelően a globális széndioxid kibocsátás legmagasabb szintjét 2015 és 2020 között el kell érni nem sokkal a jelenlegi szint fölött, és 2100-ra annak harmadára kell csökkenteni.
Már ma is léteznek olyan technológia megoldások, amelyek segítségével a világ minden táján a kibocsátás csökkentése mellett gazdasági, környezeti és szociális célok is elérhetők, és a Millenniumi Fejlődési Célok teljesítése is megvalósulhat:
A közlekedési szektor hatékonyságának javítása a járművek hatékonyságát meghatározó szabványok, üzemanyagra kivetett adók, regisztrációs díjak/engedmények segítségével, olyan intézkedések foganatosításával, amelyek elősegítik a hatékony, alternatív üzemanyaggal működő járművek terjedését.
A lakossági és az üzleti szektor épületállományának hatékonysági és tervezésbeli javítása építési előírások, felszerelésre és berendezésekre vonatkozó előírások, és az energiahatékonyságba történő befektetések finanszírozásának javítása által, valamint ingatlanfejlesztők és tulajdonosok számára kidolgozott ösztönzők, amelyek elősegítik hatékony épületek építését, és a már meglévő épületek hatékony hasznosítását.
A bioüzemanyagok használatának terjesztése energiaportfolió szabványok és a termelők és fogyasztók számára nyújtott ösztönzők által.
Mostantól kizárólag csak olyan széntüzelésű erőművek tervezése és alkalmazása, amelyek költség-hatékony és környezetvédelmi szempontból elfogadható módon alakíthatók át a kibocsátott szén elfogására és raktározására.
A legszegényebb és legveszélyeztetettebb nemzetek segítése az alkalmazkodásban (energia hatékonyságba és az új energia technológiákba való befektetések támogatása), hiszen ezeket a nemzeteket érinti majd leginkább a klímaváltozás hatása.
A nemzetközi, nemzeti és regionális intézmények megerősítése az időjárási katasztrófákkal való szembenézés, és a növekvő számú klímaváltozás miatt menekültté váló emberek befogadásának megoldása érdekében.
A nemzetközi közösség az ENSZ-en és a hozzá kapcsolódó multilaterális szervezeteken keresztül kulcsfontosságú szerepet játszhat a fent említett feladatok megoldásában.
A tárgyalások felgyorsítása új nemzetközi intézményi keretrendszer létrehozása érdekében a klímaváltozással és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdések megoldására.
Széleskörű oktatás a megelőzés és az alkalmazkodás érdekében megvalósítható lépésekről.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nagyságrendekkel, legsérülékenyebb, környezetvédelmi, energiaportfolió, alkalmazkodásban, meghatározásakor, klímaváltozással, átlaghőmérséklet, éghajlatváltozás, megállapításokon, gyakorlatiasabb, jelentkezhetnek, hatékonyságának, megakadályozása, elkerülhetetlen, katasztrófákkal, kulcsfontosságú, sérülékenységi, magyarországot, magyarországon, bioüzemanyagok, berendezésekre, nyilvánosságra, fajgazdagságot, klímajelentése, megállapításai, technológiákba, multilaterális, kidolgozásában, megvalósítható, klímaváltozási, biodiverzitás, befogadásának, előrevetített, klímaváltozás, mezőgazdasági, klímaváltozás természeti, világ egyik, ökológiailag legmagasabb, tanulmány megjelenése, természeti sokszínűség, biodiverzitás sérülékenységének, fajgazdagságot fenyegető, mezőgazdasági területeken, jelentés kidolgozásában, klímaváltozás hatásai, átlagosnál fokozottabban, meteorológiai számításokra, globális felmelegedés, magyarországi átlaghőmérséklet, éghajlatváltozás egész, gleccserek olvadása, Ürge-Vorsatz Diána, Közép-Európai Egyetem, Persányi Miklós, Habár Magyarországot, Klímaváltozási Stratégia, Millenniumi Fejlődési Célok,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Aki szeret, annak senki sem id...  Nehezen engedem  próbáljuk ki az őszinteséget  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Rögtön puha Mézes Krémes  Alvó cica  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pillangó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Az embernek a társa: hiányzik.  Naplemente  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Jékely Zoltán: Szent György-k...  A Mester kezének érintése  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különös!  Bella István: Zsoltár  A föld szépségéért  A boldogság ült a világvégén  Pillangó  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A fenyő nem szép fa, (...)  Fodor Ákos költő,  Tehetségtelen gyerek nincs.  Tehetségtelen gyerek nincs.  Becsüld meg azt amid van,...  A keserű igazság  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Gábor Dénes gondolata  A fenyő nem szép fa, (...)  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Különös!  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Beney Zsuzsa - Álom  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Az idő elsodorja létezésünk  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Ma  William Shakespeare idézet  Esti kép  Bizonyos kulturális szint nélk...  Esti kép  Beney Zsuzsa - Sirató  képre írva  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  A Föld napja  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Nehezen engedem  Idézetek a barátságról  William Shakespeare idézet  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Emlék  A keserű igazság 
Bejegyzés Címkék
klímaváltozás természeti, világ egyik, ökológiailag legmagasabb, tanulmány megjelenése, természeti sokszínűség, biodiverzitás sérülékenységének, fajgazdagságot fenyegető, mezőgazdasági területeken, jelentés kidolgozásában, klímaváltozás hatásai, átlagosnál fokozottabban, meteorológiai számításokra, globális felmelegedés, magyarországi átlaghőmérséklet, éghajlatváltozás egész, gleccserek olvadása, világ országai, változó klíma, alkalmazkodás mellett, túlságosan nagyarányú, korábbinál sokkal, tudományos megállapításokon, döntéshozók számára, jelentés hansúlyozza, válaszlépések terén, kezelhetetlen elkerülésére, elkerülhetetlen kezelésére, légköri széndioxid, globális széndioxid, jelenlegi szint, világ minden, kibocsátás csökkentése, közlekedési szektor, járművek hatékonyságát, üzleti szektor, bioüzemanyagok használatának, kibocsátott szén, nemzeteket érinti, klímaváltozás hatása, időjárási katasztrófákkal, növekvő számú, nemzetközi közösség, hozzá kapcsolódó, fent említett, tárgyalások felgyorsítása, fenntartható fejlődéssel, alkalmazkodás érdekében, nagyságrendekkel, legsérülékenyebb, környezetvédelmi, energiaportfolió, alkalmazkodásban, meghatározásakor, klímaváltozással, átlaghőmérséklet, éghajlatváltozás, megállapításokon, gyakorlatiasabb, jelentkezhetnek, hatékonyságának, megakadályozása, elkerülhetetlen, katasztrófákkal, kulcsfontosságú, sérülékenységi, magyarországot, magyarországon, bioüzemanyagok, berendezésekre, nyilvánosságra, fajgazdagságot, klímajelentése, megállapításai, technológiákba, multilaterális, kidolgozásában, megvalósítható, klímaváltozási, biodiverzitás, befogadásának, előrevetített, klímaváltozás, mezőgazdasági, fokozottabban, alkalmazkodás, magyarországi, szempontjából, folyóáradások, raktározására, meteorológiai, válaszlépések, legszegényebb, felszerelésre, kezelhetetlen, hatékonyságba, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1613
  • e Hét: 7121
  • e Hónap: 15725
  • e Év: 51666
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.